גידולים בכיס השתן

גידולים בכיס השתן

כריתת גידולים בכיס השתן בגישה אנדוסקופית

Transurethral Resection of a Bladder Tumor (TURBT)

מבוא

שלפוחית השתן היא איבר חלול, שאוגר את השתן המיוצר על ידי הכליות. השתן זורם מכל כליה לתוך שלפוחית השתן דרך צינור הנקרא שופכן. כאשר שלפוחית השתן מלאה, השריר של שלפוחית השתן מתכווץ כדי לרוקן את השתן דרך מוצא השלפוחית אל השופכה.

רוב הגידולים בשלפוחית השתן נוצרים מ״תאי מעבר״ ונקראים Transitional Cell Carcinoma (TCC). סוג זה של הגידול מייצג כ-99% מגידולי שלפוחית השתן. סוגים אחרים ונדירים של סרטן שלפוחית השתן כוללים קרצינומה של תאי קשקש ואדנוקרצינומה. ישנם גם גידולים שפירים (לא סרטניים) של שלפוחית השתן, שבדרך כלל אינם חוזרים לאחר הסרתם.

למרות שהגורם המדויק להיווצרות סרטן שלפוחית השתן אינו ידוע, ישנם גורמי סיכון מסוימים הקשורים למחלה. השימוש בטבק הוא גורם סיכון מרכזי, שכן מעשני סיגריות נוטים יותר לחלות בסרטן שלפוחית השתן. גם מעשני מקטרות וסיגרים נמצאים בסיכון. חשיפה לרעלנים מסוימים במקום העבודה נמצאה קשורה גם היא להיווצרות גידולים אלו.

תסמינים ואבחון

גידולים בשלפוחית ​​השתן מאובחנים לעתים קרובות במהלך בירור להופעת דם גלוי בשתן (המטוריה). לעיתים, גידולים אלו עלולים לגרום לבעיות במתן שתן עם כאבים בזמן השתנה או תכיפות בהטלת השתן.

האבחנה של גידולים בשלפוחית ​​השתן נעשית לאחר בדיקה ויזואלית של השלפוחית ​​(ציסטוסקופיה), בדיקת CT, בדיקת אולטרסאונד ובדיקת שתן לגילוי תאים סרטניים (ציטולוגיה).

לאחר גילוי הגידול, יש צורך בביצוע ביופסיה/ כריתה של הגידול במהלך ציסטוסקופיה בהרדמה, בכדי להסיר את הגידול ולקבוע אבחנה סופית באמצעות בדיקה פתולוגית.

הפעולה הכירורגית - כריתת הגידול בשלפוחית ​​השתן

כריתת גידול בשלפוחית ​​השתן מתבצעת בבית החולים.

הרופא המרדים ידון אתך באפשרויות השונות למניעת כאב במהלך הניתוח, בדרך כלל על ידי ביצוע הרדמה בעמוד השדרה (הרדמה אזורית) או על ידי הרדמה כללית.

בזמן הניתוח, המנתח יכניס מצלמה לתוך שלפוחית השתן, דרך השופכה. אין צורך בחתך בעור. לאחר שהגידול מזוהה, הוא נכרת בעזרת מכשור מיוחד.

סיכון לדימום מוגבר בעקבות הניתוח קיים בחולים הנוטלים מדללי דם (לדוגמא קסרלטו, פלביקס, קומדין) או אספירין. לרוב, יש להפסיק טיפול בתרופות אלו לפני הניתוח. אנא שוחח על כך עם הרופא שלך.

בסיום הניתוח מוכנס קטטר לשלפוחית השתן. לעיתים, הקטטר מחובר לשטיפה בתמיסת המכילה מים, כדי לשטוף את שלפוחית ​​השתן.

לאחר הניתוח

הקטטר מושאר בשלפוחית השתן למשך יומיים או עד שהשתן מצטלל.

לאחר הוצאת הקטטר המטופל ישוחרר לביתו.

רוב המטופלים מסוגלים לחזור לפעילות רגילה כשבוע עד שבועיים לאחר הניתוח.

אין זה יוצא דופן לסבול מצריבה, דחיפות או תכיפות במתן שתן למשך מספר שבועות לאחר הניתוח.

בנוסף, קיום מעט דם בשתן או הטלת שתן עם קרישי דם לאחר הניתוח הינו דבר שכיח, אך הוא חולף תוך מספר ימים.

מעקב לאחר הניתוח

הרקמה שנכרתת במהלך הניתוח נשלחת לבדיקה על-ידי פתולוג, וזאת כדי לבדוק את סוג הגידול שהוסר, מידת החדירה והאגרסיביות שלו.

רוב הגידולים בשלפוחית ​​השתן הינם שטחיים ומוגבלים לרירית שלפוחית ​​השתן. אך, גם לגידולים אלו יש נטייה לחזור, ולכן יש צורך במעקב בעזרת ציסטוסקופיה.

במקרים מסוימים, האורולוג המטפל עשוי להמליץ על טיפולים נוספים על מנת להפחית את

הסיכוי להישנות הגידול. טיפולים אלו כוללים שטיפות של שלפוחית השתן דרך קטטר עם חומרים ותרופות שמונעים או דוחים חזרה של הגידול. החומרים שבהם לרוב נעשה שימוש הם מיטומיצין ו- BCG.

לעיתים, מגלים גידולים אגרסיביים יותר שעלולים לחדור מעבר לרירית שלפוחית השתן.

במקרים אלו, נדרש טיפול משמעותי יותר שעלול לכלול כריתה של שלפוחית השתן, כימותרפיה או הקרנות.